onsdag 13. desember 2000

En aldri så liten debut-bombe

Det er 30 år siden sist en norsk saksofonist debuterte på ECM. Han het Jan Garbarek.
Nå er det en ny norsk saksofonstjerne som farer over den internasjonale jazz-himmelen. 29 år gamle Trygve Seim var i unge år inspirert av nettopp Garbarek og Miles Davis i hans «elektriske» periode og hadde sitt eget band allerede i 1992.

«Different Rivers» er et collage av musikalske bilder. Musikken kan faktisk kalles for programmatisk og titlene er mer enn nok til å gi lytteren assosiasjoner som umiddelbart fanger interessen. Genistreken til Seim er at musikken også åpner for andre tanker. Den gir en mengde inntrykk som igjen setter emosjonelle tanker i sving.
Seims bruk av utradisjonelle instrumenter som trumpophone, bass- og kontrabassklarinett, sopraninosaksofon, horn, accordeon og strykere, er også med på å gi denne plata et nyskapende drag over seg.
Seims tilnærming til instrumentet er unik og han har hørt mye på tradisjonell, asiatisk fløytemusikk, noe han har til felles med Arve Henriksen, medspiller og en av landets mest spennende trompeter. Musikken er i hovedsak rolig og meditativ med meget sterke melodiske kvaliteter, og som Seim selv sier: «Et hvilested i en stadig mer hektisk verden.»


TRYGVE SEIM: «Different Rivers»
ECM Records ECM1744 (2000)
Spilletid: 55.21

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar