tirsdag 6. mai 2003

Solid årgang


Endelig er Jan Erik Volds tolkninger av Frank O'Haras dikt tilgjenglig på CD. Dette er et utrolig hyggelig gjenhør med innspillngen som ble gjort i 1986, og man har til og med fått plass til et bonus-spor på cd'en som ikke var med på lp-platen.

Musikken som ledsager Vold blir nydelig formidlet av Egil Kapstad på klaver, Red Mitchell på bass og Nisse Sandström på tenor-saksofon. De kompositoriske bidrag er av Kapstad, Ronell, Donaldson, Billie Holiday, Skrjabin, Rodgers, Duke Ellingtron og Kurt Weill. Og kvaliteten på disse snart 20 år gamle innspillingene er helt strålende.
Jan Erik Vold er en genre i seg selv, og det tette samarbeidet med pianisten Egil Kapstad har nå vart i over tjue år. Blant de seks foregående utgivelsene finner vi kultplater som Blåmann! Blåmann! og Sannheten om trikken er at den brenner. Her er omsider den som startet det hele - Den dagen Lady døde - på CD, med bonustracks og stort teksthefte.
Her hører vi Jan Erik Vold lese sine gjendiktninger av den amerikanske beat-poeten Frank O'Hara (1926-1966), og selve tittelen er hentet fra diktet om Billie Holiday - Lady Day. Med seg på platen har Jan Erik Vold silkemyke jazztoner fra piano-poeten Egil Kapstad, saksofonisten Nisse Sandström og bassisten Red Mitchell, som også spilte med Billie Holiday i en årrekke...
Frank O'Hara regnes nå som en av de mest Mozartaktige poetene i det 20. århundre, men størstedelen av hans produksjon ble aldri publisert mens han ennå levde. Jan Erik Vold var tidlig ute, og utga allerede i 1983 boken med gjendiktninger til norsk: Solen Ute på Fire Island. Sammen med den håndplukkede jazztrioen ble dette innledningen på Jan Erik Volds livslange jazz & poesi-prosjekt på Hot Club Records.

JAN ERIK VOLD: ”Den dagen Lady døde„, dikt av Frank O'Hara
Hot Club Records HCRCD 30 (1986/2003)
Distribusjon: Musikkoperatørene
Spilletid: 56:57

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar