torsdag 16. oktober 2003


Bassisten Miroslav Vitous har med seg musikere som borger for kvalitet og livslang kjærlighet til musikken. Foruten vår egen Jan Garbarek på saksofoner, har han med seg de legendariske musikerne Chick Corea (piano), John McLaughlin (gitar) og Jack DeJohnette (trommer). Musiseringen er imponerende - kvintetten virker meget godt samspilt og de erfarne herrer er virkelig lydhøre ovenfor hverandres spill.
Det oser profesjonalitet av denne plata, som likevel har en stor svakhet - låtmaterialet. Det rusler og går i stort sett det samme sporet, og selv glitrende enkeltprestasjoner kan ikke dekke over mangelen på kompositorisk kreativitet hos Vitous.
Det er ingen overdrivelse å si at alle musikerne har vært med å forme den moderne jazzhistorien. Vitous var i sin tid med å starte Weather Report, Corea og McLaughlin er blant historiens fremste på sine instrumenter, Jan Garbarek vet vi de meste om og Jack DeJohnette har spilt med de fleste, inkludert Miles Davis, hvor han forøvrig delte scene med nettopp Corea og McLaughlin.
Garbarek er definitivt den ledende solisten på denne plata, og det er første gang på mange år han opptrer i en slik sammenheng. Hvis man tenker seg hans lyriske og melodiske tone fra klassikere som «I Took Up The Runes» og «Rites», blir «Universal Syncopations» en litt kjønnsløs videreføring av 70- og 80-tallets frijazz.
Ellers medvirker Wayne Bergeron på trompet, Valerie Ponomarev på trompet og flügelhorn, samt Isaac Smith på trombone.
Den som venter på noe himmelsk godt...

MIROSLAV VITOUS: «Universal Syncopations»
ECM 1863 (2003)
Spilletid: 54:05

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar