fredag 30. juli 2004

Afrikansk på norsk vis


Tidvis drønner musikalske vulkanutbrudd ut av høytalerne på dette nye platesamarbeidet mellom Marinemusikken i Horten og Brazz-brødrene fra Sula. Men allerede i løpet av platas første 60 sekunder blottlegges platas lille svakhet. De profesjonelle militærmusikerne blir i overkant «skoleflinke». Det blir litt for pent og pyntelig og kommer i litt for stor kontrast til brødrenes frie og rufsede spill.

I over 10 år har musikerne i The Brazz Brothers arbeidet med Afrikansk musikk og kultur. Ved turnéer og samspill med afrikanske musikere i Norge, Tanzania, Sør-Afrika, Mozambique og Swaziland har de samlet innsikt og forståelse for en kultur som på mange måter er helt unik. Det musikalske resultatet er samlet på 3 tidligere CD - innspillinger med afrikansk musikk.
Summen av musikalske inntrykk fra denne plata blir likevel overveldende, mest takket være sekstettens strålende spill, med en glitrende opplagt Marcus Lewin som sitter bak ting man kan slå på. I tillegg har man invitert med trommeslageren Robert Ngoroma fra Tanzania - noe som bidrar til å gi musikken en fantastisk koloritt. Og man blir stadig imponert over hva tubaist Stein Erik Tafjord greier å få ut av sin tuba.
Platen ble spilt inn på en turné tidligere i år, hvor musikerne besøkte Grimstad Kulturhus, Trefoldighetskirken i Arendal, Risørhuset og Rådhusteateret Ski. Under årets Fyrverkerikonsert i Horten og Oscarsborg blir store deler av musikken fremført live.
Høydepunktene ligger forholdsvis tett på plata, men undertegnede har lyst til å trekke fram Helge Førdes nydelige og spennende «Zawose», den utrolig livlige og fantasifulle «African Marketplace» av Abdullah Ibrahim, samt «Kesaule» - en tradisjonell melodi som også setter alle musikerne på liflige vokale prøver.
Brazz Brothers er; Jarle Førde og Jan Magne Førde på trompet, Runar Tafjord på horn, Helge Førde på trombone, Stein Erik Tafjord på tuba og Marcus Lewin på trommer.

THE BRAZZ BROTHERS / MARINEMUSIKKEN: »African Marketplace»
Marine Brazz Records MM 1005-2 (2004)
Spilletid: 47.05

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar