tirsdag 8. februar 2005

En urolig ro


Platen er basert på filmmusikken til tv-serien Prøysen. Musikken er skrevet og fremført av duoen "Hero" som består av Helge Lien på piano og Rolf-Erik Nystrøm på saxofon. Og hvilken plate dette er. Så langt unna Prøysens musikk, men likevel så nærme hans sfære.

Musikken er søkende, improviserende, vakker, melodisk og forteller bitte små historier på egen hånd. Det blir stor musikk av slikt!
Det er to eminente musikere vi møter. Helge Lien begynner å bli en musikalsk ringrev til tross for sin unge aldre (f.1975). Og med sitt samarbeid med saksofonisten Rolf-Erik Nystrøm, viser en forholdsvis ny side av seg selv.
Filmmusikk har ofte hatt en tendens til å komme i skyggen av filmen. Hederlige unntak finnes selvsagt; "Ringenes Herre", musikken John Williams skrev til en rekke Spielberg-filmer, og den norske "Orions belte". Nå kommer det altså en plate som helt og holdent står på egne ben og som setter Alf Prølysens skapende i et fantastisk relieff.

Om plata:
Det ligger en uro i mye av Prøysens diktning som er akkurat så kamuflert at man må anstrenge seg litt for å føle den. Ting er ikke alltid det de utgir seg for å være.
- Dette er noe som har grepet oss sterkt og som vi kjenner slektskap til i vår musikk. Vi føler at dette kommer fram også i den musikken vi har valgt å sette til dokumentarserien om Alf Prøysen. Noe er komponert, men det meste er improvisert fram i løpet av to dager i Hedmarkmuseets aula på Hamar, juli 2004. Det er med stor respekt vi gir ut denne musikken i Prøysens navn.

HERO: "Prøysen"
Jazzavdelingen JACD 103 NRK (2004)
Spilletid: 58.20

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar