onsdag 28. september 2005

Visuell klangfantasi


Det er alltid med spenning og nyskjerrighet man dykker ned i Karl Seglems musikalske univers. Heller ikke denne gangen blir man skuffet. For Seglem er ikke den som "murer" seg inne med sin absolutte musikalske kurs. Hele tiden navigeres det - fra velkjente løyper til et univers som er ukjent, der han skaper nytt.

Genren kalles gjerne for "World-jazz" - en litt urettferdig betegnelse - all den tid Seglem bruker elementer fra alle musikkstiler - og på et slikt grunnlag skaper noe unikt. Utgangspunktet kan rett nok være i jazzens "groove", men det ferdige lydbildet kan heller kalles en form for verdens-musikk.
Musikken er skapt (av) for drømmer - for slitne ører - for urolige sjeler - og all den vederstyggelighet som preger menneskets hverdag. Kontrastene er mange, men det alt overordnede inntrykket av "Reik" er ro og undring. Ikke det at det her finnes bare smektende melodier svøpt inn i enkle akkordrekker - langt i fra! Seglems musikk er krevende og den forlanger at man tar stilling til den, men samtidig er den lett å storkose seg med - i all sin detaljrikdom.
Med andre ord en plate man med glede kan lytte til igjen og igjen.

Om Reik:
Reik er det norrøne ordet for "Å være i bevegelse".
Musikere på plata er Karl Seglem -saksofon/bukkehorn/elektronikk, Nikolai Ivanov -gitarer og Harald Skullerud på slagverk.


KARL SEGLEM: "Reik",
Ozella OZ 011 CD (2005)
Spilletid: 46:38

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar