tirsdag 11. oktober 2005

Flytende univers


Batagraf er et musikalsk kollektiv. Keyboardist/produsent Jon Balke beskriver det som “et forum for idéer”. Kollektivet har en fleksibel og varierende form og besetning og kan tilpasse seg mange ulike kontekster og situasjoner. Det har siden starten hatt som mål å gjøre de metriske og rigide groovene fra dataalderen til skamme. En prioritet er å gjeninnføre mening, poesi og stofflighet i rytmisk idéer.

Og her har Balke og hans medmusikanter lykkes. For er det noe det bobler av på denne platen er det ideer, fantasi og kreativitet. Kreativitet i kombinasjonen improvisasjon og et kompositorisk fast mønster.
Grunnfjellet på "Statements" består av de fire slagverkerne Kenneth Ekornes, Harald Skullerud, Helge Andreas Norbakken og Ingar Zach. Øreopplevelsen kan best beskrives som "lekelyst". For maken til gnist og suggerering skal man lete lenge etter. Med andre ord - plata er et must for en hver lille slagverker.
Tar man så saksofonist Frode Nymo, og trompeter Arve Henriksens evne til å fargelegge det hele, med Jon Balkes innovative og spennende bidrag med blant annet kreering av lyder og klanger, så har man et album som svever i sitt eget flytende univers - fjernt fra den minste lille musikalske bås.
Det er også fasinerende å ta tak i Balkes bruk av den menneskelige stemme - som er en annen grunnpilar på denne plata. Resitering av Solveig Slettahjell, Miki N'Doye og Sidsel Endresen, samt nydelige vokale innslag av Jocely Sete Camara Silva og Jennifer Myskja Balke, gjør " Statements " til en litt uvirkelig skive.
Tips: La den snurre fire fem ganger i cd-spilleren - og vær aktiv lytter - da vil du oppleve noe helt unikt , nytt og spennende.

Om Batagraf:
Batagraf har hentet navnet sitt fra det latinske verbet battere – å slå og graph som betyr mening, skriver eller å skrive.
Batagraf består av; Solveig Slettahjell, vokal - Miki N’Doye og Sidsel Endresen, tekst resitering - Jocely Sete Camara Silva og Jennifer Myskja Balke, stemme - Arve Henriksen, trompet - Frode Nymo, alt saksofon - Kenneth Ekornes, Harald Skullerud, Helge Andreas Norbakken og Ingar Zach, perkusjon - Jon Balke, keyboard, perkusjon, vokal, lydprosessering.

BATAGRAF: "Statements"
ECM 1932 (2005)
Spilletid: 54:30

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar