mandag 30. januar 2006

Genialt, Herr Lysne!


Med et musikalsk glis som går helt rundt, er det bare å bukke og takke for et glitrende album, signert Geir Lysne og hans 21 strålende musikere i en storband-plate som er noe helt utenom det vanlige.
"Boahjenásti" er en live-plate - tatt opp på Cosmopolite i Oslo i kotober 2005 - og viser hvilket glitrende ensemble som akkurat i disse dager er ute på en større turné i Tyskland.

Musikalsk, er det over en time med spennende, nyskjerrig og fantastisk musikk - skapt av ensembelets leder Geir Lysne. Musikk som skaper bilder av voldsom natur, iskaldt månelys, knitrende is og sprakende nordlys. ...og det svinger noe helt formidabelt.
"Nordstjerna" (som er den norske oversettelsen), er smått genial. Lysne viser igjen at han har en egen evne til å skape musikk som går utenpå det meste - samtidig som vakre isblomster må gis til musikerne som er med på å tolke komposisjonene.
Dette er ikke "enkel" sofa-musikk, men det musikalske innholdet gir stadige nye opplevelser og innfallsvinkler. Ikke minst det 28 minutter lange "Nor ID Suite", der bruken av "folkelige " klangfarger skaper de mest utrolige spenninger.
Også tittelsporet "Boahjenátsi", der joikeren Johan Sara medvirker, er av det sjeldent fine (og verdensmusikalske) slaget.
Det er også fasinerende å legge merke til perkusjonist Terje Isungsets spennede klanglegging opå denne plata.

GEIR LYSNE LISTENING ENSEMBLE: "Boahjenásti-The North Star"
The Act Company ACT 9441-2 (2006)
Spilletid: 71:25

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar